Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze (TCM) en wordt al enige millennia toegepast.

Het is gebaseerd op de Chinese functieleer, waarbij het uitgangspunt is dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden en onlosmakend bij elkaar horen. Ook in Nederland hebben acupunctuur -behandelingen al jaren een plek in de gezondheidszorg. In acute en ernstige situaties kan de reguliere geneeskunde prevaleren boven de complementaire methodieken, maar bij chronische ziekten kunnen op den duur de bijwerkingen van de chemische behandelingen een grote rol gaan spelen.

Bij acupunctuur is dat nadelige effect er niet. Acupunctuur is een aanvulling op de reguliere geneeskunde. Acupunctuur kan de natuurlijke weerstand vergroten, pijn wegnemen, alsook de bijwerkingen van medicatie verminderen. Acupunctuur beïnvloedt de energiehuishouding en zet het lichaam aan tot zelfregulatie en herstel.

Door het zetten van naalden op bepaalde punten in de huid wordt het lichaam geactiveerd om de energiebalans te herstellen. Volgens de filosofie van de Traditionele Chinese Geneeswijze krijgt ieder mens bij de geboorte een hoeveelheid energie mee. Die energie is nodig om te kunnen leven en actief te zijn. De energie stroomt door het lichaam langs kanalen, meridianen genoemd. Deze kanalen zijn onderling met elkaar verbonden en tevens met de organen en de geest. Ze vormen als het ware een web in het lichaam.  Als de energiestroom verstoord is, dan ontstaan er ziekten. Die verstoring kan optreden door invloeden van buiten af (bv. virussen, wind, kou, hitte, vochtigheid), door trauma’s of overbelasting of door te hevige emoties (verlies van een geliefd persoon, angsten) of grote zorgen. Door bepaalde punten op de meridianen te prikken kan de energie weer vrijelijk stromen en kan de balans zich weer herstellen.

Wat doet acupunctuur?

Acupunctuur is geen wondermiddel. De behandeling is erop gericht om de verstoorde “energie- huishouding” weer in balans te brengen. Het blijkt in de praktijk dat het herstellen van het energie-evenwicht vaak leidt tot het verhelpen van de klachten. In andere gevallen worden ze beslist minder. Acupunctuur is niets anders dan het stimuleren of juist remmen van bepaalde energieën door op van tevoren vastgestelde punten (acupunctuurpunten) kleine naalden in te brengen.

Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie (Qi). Energie die in de natuur zorgt voor oa. plantengroei, het klimaat, de seizoenen, het dag- en nachtritme. In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: Het kunnen zien, horen, denken, voelen, stofwisseling van voedsel, de ademhaling, het kloppen van het hart, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten, kortom alles.

In een gezonde situatie zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving met elkaar in evenwicht. Ziekte is een verstoring van de natuurlijke balans. In gevallen waarin het lichaam niet in staat is dit evenwicht te herstellen, kan een acupunctuurbehandeling uitkomst bieden. Acupunctuur kan klachten verlichten of ziektes helpen aanpakken. Het is ook een methode om ziekte te voorkomen en werkt dus preventief.

Voor afspraken:
Lode Eelens  0032 - 47 63 84 983

< terug