Mensendieck bij Oncologie

Adem- En Ontspanningstherapie Bij Oncologiepatiënten

Overspanning
Ieder mens heeft te maken met spanningen. Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt heeft dit een extra impact op je leven. Soms ervaar je echter zoveel spanning dat je haast niet meer aan ontspanning toe komt. Je bent dan uit balans: je herkent de overmatige spanning niet meer, want het voelt als normaal. Door overspanning kun je echter last krijgen van o.a. een onrustig gevoel, slecht slapen, concentratieproblemen, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hartkloppingen en pijn op de borst.

Na een operatie
Na een grote buik- of borstkasoperatie kan de ademhaling verstoord zijn. Ademtherapie kan helpen om je normale adempatroon weer te herstellen. Het kan zinvol zijn om voor de operatie al te oefenen zodat het herstel na de operatie sneller gaat.

Adem- en ontspanningstherapie
Met adem- en ontspanningstherapie kun jij zelf deze klachten de baas worden. De oefeningen helpen jou om je weer bewust te worden van je lichaam en van de (over)spanning die je voelt. Je leert om weer te kunnen ontspannen en om beter adem te halen. Daardoor kom je weer meer in balans en adem je vanzelf vrijer. Zowel geestelijk als lichamelijk ga jij je beter voelen.

Behandeling
De behandeling kan zowel voor, tijdens, als na een behandeltraject zinvol zijn. Wij werken volgens de methode van Dixhoorn. Deze therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Oefentherapie Mensendieck Bij Oncologiepatiënten

Houdings- en bewegingstherapie
Oefentherapie Mensendieck is houdings- en bewegingstherapie. Heb je problemen met zitten, staan, bukken, tillen of andere dagelijkse handelingen dan is behandeling door een oefentherapeut Mensendieck zinvol.

Wanneer je een ingrijpende behandeling hebt ondergaan zoals een borstamputatie of pijnlijk littekenweefsel hebt, dan kan dit van invloed zijn op je houding en de wijze waarop je beweegt. De oefentherapeut kan je helpen om weer zo functioneel mogelijk te bewegen zonder onnodige belasting. Oefentherapie Mensendieck kan je helpen om je houdingsgevoel te verbeteren en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.

Behandeling
De behandeling is praktisch en doelgericht. Hetgeen we in de praktijk oefenen kun je meteen toepassen in je dagelijks leven. De oefeningen zijn niet zwaar of moeilijk. De therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.