Over Oncologie-fysiotherapie

Oncologie-fysiotherapie bij Fytaal Roosendaal

Patiënten met kanker ondergaan vaak ingrijpende medische behandelingen. Vaak is er sprake van een combinatie van behandelingen bijvoorbeeld een operatie en een chemokuur of bestraling (radiotherapie) en een chemokuur. De behandelingen kunnen soms heel erg lang duren, maanden en soms zelfs jaren. Daarmee kunnen de behandelingen ook een grote invloed op het sociaal en geestelijk functioneren hebben. De ziekte en de medische behandelingen kunnen pijn en functieverlies maar ook andere effecten zoals vermoeidheid, een andere lichaamsbeleving, angst en depressie tot gevolg hebben. Fysiotherapie kan in meerdere of mindere mate invloed hebben op deze effecten.

Fysiotherapeutische behandeling na een operatie

Een operatie kan gevolgen hebben voor het functioneren van spieren en botten en de zogenaamde weke delen daar omheen, bijvoorbeeld bij borstkanker is het in het begin moeilijk om de schouder goed te bewegen. De fysiotherapeut kan oefeningen met u doen om geleidelijk de functies terug te krijgen.

Grote littekens op armen of been kunnen leiden tot bewegingsbeperking. Door middel van massage en oefeningen kan de fysiotherapeut u begeleiden om de beperking op te heffen.
Een buik- of borstkasoperatie kan de ademhaling beïnvloeden. Er kunnen ademhalingsoefeningen gedaan worden en de fysiotherapeut kan u helpen met het herwinnen van de algehele conditie en het fysiek functioneren in het algemeen. Om longcomplicaties na de operatie te voorkomen is het zinvol om al voor de operatie, indien mogelijk, te beginnen met conditieoefeningen en ademspierkrachttraining.

Na een operatie kunt u een gezwollen arm of been hebben (lymfoedeem) bijvoorbeeld na een borst- of liesoperatie. De fysiotherapeut geeft u adviezen hoe u dit kunnen voorkomen. Het is belangrijk om krachttraining goed te doseren en op te bouwen om lymfoedeem te voorkomen. Krijgt u toch nog een gezwollen arm of been dan kunt u behandeld worden met manuele lymfedrainage.

Fysiotherapie bij radiotherapie

Behandeling met radiotherapie (bestraling) kan vermoeidheidsklachten geven als gevolg van schade aan de cellen. De fysiotherapeut kan ondersteuning bieden bij het opbouwen en onderhouden van de conditie en adviezen geven hoe hiermee om te gaan in het dagelijks leven. Het is erg belangrijk om zowel tijdens als na de radiotherapie te blijven bewegen, ondanks wellicht extreme vermoeidheid. Uiteraard moet dat wel op een verantwoorde en gedoseerde manier gebeuren. De fysiotherapeut kan u hierin adviseren. Radiotherapie kan leiden tot fibrosering van spieren, bindweefsel en gewrichtskapsels. Dit wordt gevoeld als “stijve spieren”. Ook kan er door radiotherapie schade aan de spieren en zenuwen ontstaan, waardoor spieren verslappen. Lichte rekoefeningen respectievelijk spierversterkende oefeningen kunnen dit verhelpen.

Door radiotherapie kan er ook schade aan de lymfvaten ontstaan, waardoor er lymfoedeem ontstaat. Dezelfde behandeling als genoemd onder operatie kan hierbij uitkomst bieden.

Fysiotherapie bij chemotherapie

Door chemotherapie kan de belastbaarheid sterk zijn afgenomen. U kunt lichamelijk en geestelijk veel minder aan dan daarvoor. Ook kan er sprake zijn van verschillende bijwerkingen, afhankelijk van de soort kuur die u heeft gekregen. De fysiotherapeut heeft kennis van mogelijke bijwerkingen, afhankelijk van de soort kuur die u heeft gekregen. De fysiotherapeut heeft kennis van mogelijke bijwerkingen en houdt hier in de therapie en adviezen rekening mee.

De chemokuur kan extreme vermoeidheid en misselijkheid veroorzaken en de spierkracht en spiermassa kunnen zijn afgenomen. Toch is het belangrijk om vooral niet alleen maar rustig aan te doen, maar te proberen zoveel mogelijk spierkracht en conditie te blijven behouden. De fysiotherapeut is deskundig om u hierin te begeleiden. Onderzoek heeft aangetoond dat, als u tussen de chemokuren in, minimaal 5 dagen in de week 30 minuten lang beweegt (wandelen of fietsen), u de volgende kuur dan weer beter aankunt en eerder herstelt. Het is dus ook goed om tijdens de chemokuren te blijven bewegen en/of oefenen. Bovendien heeft het bewegen ook een positieve invloed op uw psychische gesteldheid: u kunt er zelf wat aan doen en inspanning geeft een prettig gevoel.

Fysiotherapie bij hormoontherapie en bio- en immunotherapie

Bij hormoontherapie en bij bio- en immunotherapie krijgen patiënten allerlei soorten medicijnen die verschillende soorten bijwerkingen kunnen hebben. De gespecialiseerde fysiotherapeut heeft kennis van de bijwerkingen en kan u begeleiden bij het veranderen van beweeggedrag. Ook bij deze behandelingen kan een belastbaarheidverhogendprogramma, waarbij spierkracht en conditie getraind worden, uitkomst bieden.

< terug