Beroerte (CVA) in het kort:

  • Bij een beroerte (of CVA) is sprake van een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen.
  • Welke problemen je na een beroerte krijgt, is afhankelijk van de beschadiging aan je hersenweefsel.
  • Na een beroerte (CVA) moeten de meeste mensen revalideren.
  • Intensief en regelmatig oefenen is belangrijk na een beroerte.
  • Fysiotherapie draagt op allerlei manier bij aan je herstel.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Een fysiotherapeut kan in verschillende fases en op allerlei manieren bijdragen aan je herstel.

De eerste dagen na de beroerte

Als je een beroerte hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk weer uit bed te komen. Het liefst al binnen drie dagen. Dit heeft een positieve invloed op je herstel en vermindert de kans op complicaties. Een fysiotherapeut helpt je om snel en op een veilige manier weer in beweging te komen. De behandeling start ook als opstaan nog niet lukt: in dat geval doe je onder begeleiding van je fysiotherapeut in bed vast wat (ademhalings)oefeningen.

De revalidatiefase

Zodra je uit bed mag, gaat de fysiotherapeut indien mogelijk dagelijks met je oefenen. Het doel van de behandeling is dat je leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen.  Intensief oefenen in deze periode is noodzakelijk, soms meermalen per dag. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een looprek, een wandelstok of een beugel. Je fysiotherapeut kan je leren hoe je deze hulpmiddelen goed kunt gebruiken.

Drie maanden na de beroerte

Ongeveer drie maanden na de beroerte wordt pas echt duidelijk wat je mogelijkheden zijn. Overigens kun je ook dan met (intensief) oefenen nog steeds nieuwe vaardigheden aanleren. Je fysiotherapeut kan je leren omgaan met de blijvende beperkingen. Ook ondersteunt en begeleidt de fysiotherapeut andere hulpverleners die betrokken zijn bij je behandeling. De  fysiotherapeutische behandeling is er in deze fase op gericht dat je je gewone leven zoveel mogelijk weer oppakt.

< terug