In het kort

  • Bij axiale spondyloartritis heb je vaak ontstekingen aan gewrichten, vooral in je rug en bekken
  • De meest voorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en (steeds meer) moeite met het dagelijks functioneren
  • De behandeling bestaat uit een combinatie van medicijnen en oefeningen
  • Regelmatig bewegen helpt om de klachten te verminderen
  • De fysiotherapeut kan je helpen om (ondanks je klachten) actief te zijn en te blijven

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

De fysiotherapeut wil eerst een aantal dingen van je weten. Wat zijn je klachten, hoe lang heb je deze klachten al, welke activiteiten kosten je (steeds meer) moeite, welke medicijnen gebruik je, heb je nog andere ziekten, hoeveel beweeg je, hoe ga je om met je klachten? Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut kijkt hoe je beweegt en meet je kracht en je conditie. Daarna bespreken jullie wat je op korte en lange termijn hoopt te bereiken en of fysiotherapie hierbij kan helpen. Is dit het geval? Dan maak je samen met de fysiotherapeut een beweegplan dat bij jou past en helpt de fysiotherapeut je bij de uitvoering van dat plan. Sommige mensen met axiale spondyloartritis krijgen een-op-een begeleiding van de fysiotherapeut, anderen nemen deel aan groepstherapie. Een combinatie van beiden is ook mogelijk.

Hoe dan ook: lichamelijk actief zijn en blijven is het belangrijkste  doel van fysiotherapie bij axiale spondyloartritis. Daarnaast kun je ook terecht bij de fysiotherapeut voor oefentherapie en informatie over je aandoening.

Als je doelen zijn behaald, bespreken jullie hoe je zelfstandig verdergaat en in welke situaties het misschien handig is om een keertje terug te komen voor advies of eventueel een (kort) behandeltraject.

< terug