In het kort:
- Als je etalagebenen hebt, voelen je benen tijdens het lopen pijnlijk en vermoeid aan.
- De klachten verdwijnen als je (al dan niet voor een etalage) een poosje stilstaat.
- Je kunt ook last krijgen van koude voeten en verdikte teennagels; wondjes herstellen minder snel.
- Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking.
- Risicofactoren zijn roken, een ongezonde leefstijl, erfelijkheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes) en verhoogd cholesterol.
- Het is goed om (ook bij pijn) te blijven lopen. Dit is niet schadelijk.
- Stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten helpen tegen etalagebenen.
- Fysiotherapeuten kunnen een training geven die speciaal is ontwikkeld voor mensen met etalagebenen en hen helpen bij het bereiken van een gezonde leefstijl.
Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?
Fysiotherapeuten hebben een speciale training voor mensen met etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder begeleiding verbeter je de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van je spieren. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van je hart en je longfunctie – en daarmee je algehele fitheid. In de training is ook aandacht voor stoppen met roken, gezonder eten, medicatie en zelfstandig trainen. Het is belangrijk om de gezondere leefstijl vast te houden als de training is afgelopen.
Dankzij de speciale training van de fysiotherapeut is een operatie meestal niet nodig. Een enkel keertje is een ingreep (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis toch noodzakelijk. Na de operatie kun je bij de fysiotherapeut terecht voor hulp bij je herstel.