In het kort:
- Tijdens de zwangerschap en in de eerste negen maanden na de bevalling komt pijn in of rond het bekken en de lage rug veel voor
- Door lang staan, zitten en lopen en door traplopen, bukken en tillen worden de klachten erger
- Meestal wordt de pijn minder als je rust neemt en de adviezen over een juiste houding opvolgt
- Maak je niet te veel zorgen: na de bevalling verdwijnen de klachten vaak vanzelf
- Behandeling van een (bekken)fysiotherapeut bestaat vooral uit informeren, adviseren en oefentherapie
Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?
De fysiotherapeut wil eerst weten welke pijnklachten je precies hebt en hoe die pijn je dagelijks leven beïnvloedt. Je houding en de manier waarop je beweegt, kunnen namelijk invloed hebben op je klachten. Ben je net moeder geworden? Dan zal de fysiotherapeut vragen hoe de bevalling is verlopen en of je andere klachten hebt in de omgeving van je bekken, zoals urineverlies en/of ontlastingsverlies. Meestal test de fysiotherapeut ook de functie van je gewrichten en spieren. Hoe is de kracht, de coördinatie en de stabiliteit? Als de fysiotherapeut vermoedt dat de bekkenbodemspieren een rol spelen bij de klachten, is het verstandig om ook inwendig onderzoek te laten doen om te kijken hoe deze spieren functioneren, je wordt dan doorgestuurd naar een bekkenbodemfysiotherapeut, deze heeeft een speciale opleiding gevolgd om inwendig onderzoek te doen.
De behandeling van een fysiotherapeut bestaat vroeg in de zwangerschap én na de bevalling vooral uit oefentherapie in combinatie met advies over een juiste houding en belasting bij (het opbouwen van) activiteiten. Wat kun je wel en niet doen en hoe vaak moet je even rust nemen? In de laatste drie maanden van de zwangerschap heeft het starten van oefentherapie niet zoveel zin. Dan bestaat de behandeling vooral uit advies over een juiste houding en belasting.