Over oedeemfysiotherapie?
Wat is oedeem?
De definitie van oedeem is: een abnormale ophoping van weefsel en/of vocht. Oftwel; Lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren, maar voornamelijk in de ledematen.
Hoe kan oedeem ontstaan?
Het vocht hoopt zich op doordat er een storing zit in het lymfesysteem. Dit systeem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfeknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Ze zijn te vergelijken met een groot kruispunt. Wanneer het kruispunt opgebroken of afgesloten is door het verkeer, ontstaan er files op de wegen ernaartoe. Het lymfevocht dat door ons lichaam circuleert stagneert voor de knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling.
Wanneer kan oedeemtherapie of manueel lymfedrainage zinvol zijn?
Er zijn twee verschillende vormen van lymfoedeem:
1. Primair oedeem.
Dit is een aangeboren vorm. De klachten kunnen zich uiten door abnormaal oedeem in de ledenmaten. Er ontstaat oedeem ter hoogte van de enkels en voeten en dit vooral ’s avonds en bij warm weer. Op jonge leeftijd vindt het oedeem weer een weg terug, echter op latere leeftijd breidt het vocht zich uit tot de kuit/knieholte en kan het niet meer zo gemakkelijk weg.
2. Secundair oedeem.
Dit is lymfoedeem veroorzaakt door een obstructie. Deze obstructie kan veroorzaakt worden door:
1. chirurgie: hierbij worden lymfebanen en knopen doorgesneden of weggenomen. Bijvoorbeeld als voorzorg bij mamma-amputatie worden de lymfeklieren verwijderd of soms is dit noodzakelijk i.v.m. uitzaaiingen. Het vocht in de arm kan zich geen weg vinden en de arm of borst wordt dik. Of bij cosmetische ingrepen wordt lymfdrainage preventief en na de operatie voorgeschreven.
2. bestraling
3. kanker
De therapie
Bestaat uit manueel lymfdrainage, wat een soort massage die het vochtafvoerend systeem bevordert. Er wordt ook compressie-therapie gegeven. Dit kan in de vorm van zwachtelen en later in een stabiel stadium kan er een steunkous worden aangemeten. Ook worden er leefregels en adviezen mee naar huis gegeven.